Marc Van Ranst reageert op grote ongerustheid over nieuw besmettelijk virus: "Of er weer een pandemie komt?"

door: PMN
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Er is grote ongerustheid ontstaan over een nieuw besmettelijk virus. Sommigen vrezen echt het ergste.

Wereldwijd maken heel wat mensen zich zorgen om het Nipah-virus. “Het wordt snel overgedragen van mens op dier”, legt viroloog Marc Van Ranst uit bij Het Laatste Nieuws.

“Dat gebeurt in de eerste plaats door een contact met een fruitvleermuis. Dat dier is de grootste drager van het virus. Maar een rechtstreekse besmetting met de mens gebeurt extreem weinig, doordat vleermuizen niet geneigd zijn om ons op te zoeken.”

Voor het virus is er geen vaccin. Een besmetting kan dodelijk zijn. “Een besmetting met het Nipah-virus kan dus dodelijk zijn. Als je besmet raakt, heb je tussen de 40 en 75 procent kans om te overlijden.”

Het is echter onmogelijk om het virus in België op te lopen. “Je moet weten dat het virus zo'n 20 jaar geleden is ontdekt.” 

“Vanaf dan zijn er alleen nog maar gevallen vastgesteld in landen zoals India, Maleisië, Singapore en Bangladesh. In onze contreien is dat nooit gebeurd. Vooral ook omdat de fruitvleermuis, de belangrijkste drager van het virus, hier niet leeft.”

Van Ranst vreest niet voor een nieuwe pandemie. "Nee, ik denk dat er op sociale media serieus is overdreven. De situatie is echt onder controle.” 

“In India zijn er zes mensen ziek geworden, waarvan er twee zijn overleden. De overige vier zijn volledig genezen. Al die mensen hadden het virus bovendien gekregen van dezelfde bron. Er is dus geen reden om te denken dat het virus zich over de hele wereld heeft verspreid.”