Opgelet als je nu een reis boekt: "500 tot 900% meer oplichting tegenwoordig"

door: STS
Vakantie - koffer - paspoort
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het is opletten geblazen als je nu een reis boekt via de bekende boekingswebsite Booking.com. Het bedrijf laat weten dat er heel wat oplichting plaatsvindt in hun naam.

Booking.com ziet het aantal gevallen van oplichting fel stijgen. Het voorbije anderhalf jaar stelde het bedrijf een stijging van ergens tussen 500 procent en 900 procent vast.

Internetcriminelen doen zich in een bericht van Booking.com voor als uitbaters van een hotel en proberen zo toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens en je bankgegevens.

ChatGPT

Volgens Booking.com heeft de opkomst van ChatGPT het aantal phishinggevallen doen stijgen. "Criminelen gebruiken zeker AI, waarmee e-mails veel beter nagemaakt kunnen maken dan ooit tevoren", schrijft Het Nieuwsblad.

Klanten krijgen de raad om waakzaam te zijn en de contactgegevens van het hotel na te kijken op Booking.com en op de website van het hotel zelf. Er wordt aangeraden om te controleren of er een telefoonnummer beschikbaar is, want dat ontbreekt in veel nepadvertenties. Verder blijft het opletten voor verdachte links.