Opvallend voorstel: "Voer een 'moderne versie' van de dienstplicht in"

door: STS
Jonathan Holslag
Afbeelding bron: Photonews

Politicoloog Jonathan Holslag stelt voor om een moderne versie van de dienstplicht in te voeren voor jongeren.

"Dat hoeft niet noodzakelijk een militaire dienstplicht te zijn. Maar ik denk dat het heel waardevol is voor jonge mensen om zich een jaar te engageren voor de samenleving. Dat kan in de zorg, in het onderwijs, in het leger, bij de brandweer, alles wat maatschappelijk relevant is", zei Holslag op TVL.

Wij stelden op onze Facebookpagina aan de lezers de vraag wat zij van het voorstel van Holslag vinden.

"Waarom niet, maar dan wel aan een normaal loon. Of wil men de gecreëerde afbouw in de zorg opvullen met vrijwilligerswerk?", schrijft Anna.

"Dienstplicht invoeren voor iedereen die 18 jaar wordt, voor 18 maanden. Dan zou er weer respect en discipline aangekweekt worden bij de jeugd", denkt Ronny.

"Een jaar in de zorg? Hahaha, als ze door hebben hoe wij behandeld worden, stapt niemand meer in onze sector", stelt Hilde.

"Een harde dienstplicht is zeker nodig, om de pampermaatschappij en de woke-hysterie uit te roeien. Discipline, orde en verantwoordelijkheid zijn dringend nodig", vindt Werner.

"Om wat te doen? Tijdens mijn legertijd heb ik voor 80% geslapen. Die onzin brengt totaal niets bij, het kost je alleen een jaarinkomen", zegt Albert.

"Ja, maar niet alleen voor mannen, ook voor vrouwen", vindt Liliane.

"Een jaartje leger zal hen wel eens goed doen. Niet tegen een volledig loon, maar wel meer dan dienstplichtigen vroeger kregen. En hen laten helpen bij rampen, landbouw, alles waar normaal gewoonlijk te weinig volk voor is", stelt Edward voor.

"Dat ze de jongeren leren om mensen te helpen in nood, dat ze respect voor het leven leren, dat ze kunnen ingezet worden bij noodgevallen, overstromingen en rampen, zoiets als de Civiele Bescherming. Dat is de oplossing", zo stelt Marina.

"Een staat die een plicht oplegt beperkt de vrijheid van de burger. En we leven gelukkig in een vrij land", merkt Luc op.

"Iedereen een jaar in het onderwijs zetten? Laat me niet lachen. Laat dat over aan vakbekwame mensen die weten hoe ze les moeten geven", vindt Linda.

"Opleiding tot brandweerman? Dat gaat niet op een paar maanden", merkt Ronny op.

"Daar houden ze zeker het Russische leger mee tegen. Dan liever geen dienstplicht", zegt Annemie.

"Nee, meer en meer jongeren doen hogere studies. Dan nog een jaar leger is verloren tijd", vindt Christel.