Politie zal nog strenger worden in verkeer in strijd tegen drugs: Dit gaat er veranderen

door: PMN
Politie - motard
Afbeelding bron: Photonews

Elke dag worden er in het verkeer 36 chauffeurs betrapt op het rijden onder invloed. Het maakt dat de politie strenger gaat optreden. Er gaat dus wat veranderen.

Een drugstest in het verkeer gaat helemaal anders in zijn werk dan een alcoholtest. Een drugstest is ook duurder, meldt Het Nieuwsblad. De politie hanteert daarom een checklist die opgesteld is door experten.

Wanneer de agenten merken dat een chauffeur aan drie van die punten uit die lijst voldoet, wordt er een drugstest afgenomen. Ontslagnemend minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft die checklist nog verder laten uitbreiden met kenmerken. Op die manier stijgt de kans dat de bestuurder een drugstest moet ondergaan en dus wordt ook de pakkans groter.

Er wordt ook rekening gehouden met ‘nieuwe’ drugs, zoals bijvoorbeeld lachgas. De politie zal bij een vermoeden van het gebruik van zulke drugs een omstandig verslag opmaken van de uiterlijke kenmerken van de chauffeur. Dat kan men doen wanneer de chauffeur bijvoorbeeld niet meer recht over een witte lijn kan stappen.

De minister besliste eerder ook al dat bij elk ongeval waarbij de politie ter plaatste komt, de agenten moeten nagaan over drugs in het spel is. De verwachting is dat met deze maatregel in combinatie met het uitbreiden van de checklist de komende tijd meer bestuurders onder invloed van drugs tegen de lamp gaan lopen.