Verbod op nieuwe stookolieketels in nieuwbouw: Wat als jouw oude ketel kapotgaat?

In nieuwbouwwoningen is de plaatsing van een nieuwe stookolieketel al verboden. Hoe zit het als jouw oude exemplaar kapotgaat?
In nieuwbouwwoningen mag je sinds 1 januari 2022 geen stookolieketel laten plaatsen. Maar als je ketel kapotgaat, mag je wel herstellingen laten uitvoeren. "Inclusief het vervangen van bepaalde onderdelen, zoals de brander", weet Mazout.com.
Je mag zelfs je oude ketel volledig laten vervangen door een nieuwe, maar daar is een belangrijke voorwaarde aan verbonden. Dit mag enkel indien er in het gebouw geen aansluiting op aardgas aanwezig is.
Andere regels voor stookolieketels in Brussel en Wallonië
Opgelet, dit is de regelgeving voor Vlaanderen. Voor wie in Brussel of in Wallonië woont gelden er andere regels. In Brussel staat een volledig verbod voor nieuwe stookolieketels in nieuwe en oude gebouwen gepland vanaf juni 2025, behalve voor ketels die enkel biobrandstoffen gebruiken. "Mits hun thermische rendement en fijnstofemissies voldoen aan de normen voor condensatieketels op gas."
In Wallonië geldt er momenteel geen verbod. Het plan was om nieuwe stookolieketels in de nieuwbouw te verbieden vanaf 1 maart 2025 en het vervangen van een oude stookolieketel vanaf 1 januari 2026 te verbieden. "Deze maatregelen werden echter nooit omgezet in bindende wetgeving. Er is geen definitieve datum vastgelegd en de situatie blijft onzeker", aldus Mazout.