Vrijwilliger getuigt over toestanden in rampgebied en haalt zwaar uit naar de overheid

door: STS
Trooz - wateroverlast - overstromingen
Afbeelding bron: Photonews

De hulpverlening in de overstroomde gebieden blijft ook weken na de ramp moeizaam verlopen. Een vrouw die ging helpen, doet haar verhaal op sociale media.

"Er is nul coördinatie en complete afwezigheid van overheden", beschrijft Kristien Beyens de situatie op Twitter.

"Mijn man was vandaag in Trooz. Met een kruiwagen en werkgerief in de wagen is hij het dorp ingegaan en bij de mensen zelf gaan horen wat hij waar kon doen. Hij heeft de hele dag bij een ouder koppel bagger geschept."

"Een vriend is gisteren muren gaan afkappen. Op eigen initiatief, want het beste wat het Rode Kruis kon verzinnen voor hem om te doen was in een tentje zitten wachten met een bak appels en wafels om uit te delen wanneer er eens iemand langskwam."

"Maar het grote probleem is bijvoorbeeld dat er geen elektriciteit in de huizen. Wel tot aan de elektriciteitskast, maar binnen in de huizen zitten de leidingen vol water."

"Er is goedbedoelde maar willekeurige voedselbedeling door traiteurs. Vandaag bijvoorbeeld broodjes, geen warm eten dus."

Verzekering

"Er zijn instabiele huizen waar je niet binnen kan. De verzekering is nog niet geregeld, dus je kan ook niet alles binnen in huis beginnen uitbreken om te beginnen herstellen etc."

"Veel miserie, trauma’s. De afwezigheid van de overheid en de onkunde/desorganisatie is gewoon intriest", besluit Katrien.