Zitten we straks zonder brandstof? Staking sluiswachters dreigt grote gevolgen te krijgen

door: STS
Tanken - diesel
Afbeelding bron: Photonews

De staking bij de sluiswachters blijft doorgaan. Ze protesteren tegen de hervorming van het ambtenarenstatuut van de Vlaamse overheid. Tientallen schepen liggen geblokkeerd, en dat kan grote gevolgen hebben.

Op de Noordzee liggen vijftig zeeschepen voor anker, die de haven van Antwerpen niet binnen kunnen. In de haven zelf liggen dan weer achttien schepen te wachten op vertrek. Ook 130 binnenschepen zitten vast aan een sluis.

"Wij kunnen niets plannen. We moeten lijdend toekijken en afwachten", zei Sophie Ringoot, de CEO van Rederij Ringoot, op VTM.

"Wij vervoeren naast stookolie ook diesel en benzine. Dat is waar mensen mee tanken. Als wij niet kunnen aanleveren, krijgen onze klanten een droogval."

"Dan kunnen de vrachtwagens het product niet gaan ophalen en kunnen de benzinestations ook niet meer aangeleverd worden. Dus dit mag niet te lang duren."

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten zit om 17.30 uur samen met de vakbonden. "Ik hoop, in het belang van onze economie, de burgers en de werknemers dat we hier vandaag uit geraken", zei de minister op de commerciële zender.