Gratis tampons stuit op kritiek: "Geef mensen nodige medicijnen die bijna onbetaalbaar zijn"

door: MRO
vrouw met tampon
Afbeelding bron: Shutterstock.com

In Schotland worden tampons en maandverband gratis beschikbaar gesteld. Ook in België bestaat menstruatie-armoede en wordt het idee uit Schotland toegejuicht.

Onder meer Gwendolyn Rutten (Open Vld) is gewonnen om deze maatregel ook in België in te voeren. Op onze social media werd druk gereageerd op het idee en daaruit blijkt dat er bijzonder weinig steun is voor het gratis beschikbaar stellen van tampons en maandverband.

"Als je nu eens begint met de essentiele producten hun btw te verlagen naar 6%. En we weten nu welke die zijn, alles dat nu in deze lockdown mag verkocht worden in de winkels", stelt Gerda.

"Gratis bestaat niet. Wat gratis uitgedeeld wordt moet door iemand betaald worden. Denken die politici nu werkelijk dat de werkende burger dom is? Dit is frustrerend en vernederend", reageert Marina.

"Hier is niks gratis,...dat bestaat hier niet en ik zal wel werken voor mijn menstruatieproducten, wat heb je aan zulke aalmoezen, geef liever de mensen hun nodige medicijnen die bijna onbetaalbaar zijn", aldus Fanny.

"Met alle respect voor de vrouwen hoor maar bij mijn weten is menstruatie geen ziekte. Laat ze eerst ziektebestrijdende middelen eerst eens betaalbaar maken", vindt Donald.

"Niks moet gratis . Ze zouden beter de producenten ervan dwingen om hun prijzen te verlagen, zeker redelijk te maken", aldus Frieda.