Minister Beke antwoordt op voorstel om maandverband en tampons gratis te maken

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Schotland stelt als eerste land tampons en maandverband gratis beschikbaar. Het lokte onmiddellijk heel wat reacties uit en het idee werd besproken in het Vlaams Parlement. Wouter Beke (CD&V) reageert.

In het Vlaams Parlement stelde Lisa Vandecasteele (PVDA) de vraag om ook in België menstruatiemiddelen gratis te maken.

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding, is niet gewonnen voor het idee. Het is immers slechts een kleine groep die geen tampons en maandverband betalen.

"Willen we de weg inslaan waarbij we gratis essentiële basisproducten geven of – en dat is eigenlijk de keuze die we met de Vlaamse Regering toch een stuk hebben gemaakt; ik denk ook aan het Groeipakket – willen we kwetsbare gezinnen structureel ondersteunen, bijvoorbeeld via het Groeipakket met sociale toeslagen, breder, ruimer en groter om dat te kunnen doen?"

"Is die selectiviteit om te zeggen ‘iedereen moet dat gratis kunnen hebben’, wel het beste antwoord? Het universeel aanbieden van dingen zoals deze, is iets wat bijzonder veel geld kost. Moeten we voor iedereen alles gratis aanbieden omdat er voor deze groep een specifiek probleem is?"