Demir furieus nadat overheid illegale raveparty laat begaan: "Maar wel traangas tijdens coronaprotest"

door: MRO
Zuhal Demir
Afbeelding bron: Photonews

De illegale rave-party in met 10.000 aanwezigen zorgt voor heel wat ophef. Dat de overheid niet ingreep kan Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, niet begrijpen. 'Waar is mevrouw Verlinden', vraagt ze zich luidop af.

“Niet alleen als minister, maar ook als burger, kijk ik met grote ogen naar wat in Sint-Truiden gebeurt. Verstoring van de openbare orde, openlijk gebruik van drugs, het op stelten zetten van ons landbouwgebied en onze natuur, het lijstje inbreuken kan haast niet langer worden. Dit is onvoorstelbaar", reageert Zuhal Demir.

 Ik heb zelf ook contact gehad met de provinciegouverneur vanmiddag, die wijst op het klein aantal manschappen bij de ordediensten wat zich niet leent tot een adequate aanpak."

Demir wijst met de vinger naar de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). "Op zo’n moment moet de minister van Veiligheid in actie komen. Waar is mevrouw Verlinden?"

Veiligheidsbeleid gaat niet in verlengd weekend. Dit is geen onschuldig feestje. Dit is een promoparty voor drugs en burgerlijke ongehoorzaamheid en men staat erbij en kijkt ernaar."

Vergelijking met protest tegen coronamaatregelen

"Tijdens corona jaagde men met waterkanon, traangas en politie te paard op de mensen die toen samenkwamen, en hier zegt men dat er niks kan? Dat is haast medeplichtigheid."

"Vorder voldoende ordehandhavers, vorder voor mijn part het leger, schakel de stroomeenheden uit, sleep geparkeerde wagens weg, arresteer de DJ’s en ontruim het terrein. Zo snel mogelijk. Als de beschikbare mensen en middelen er niet zijn is het de taak van mevrouw Verlinden ze te voorzien."

"Eerlijk waar. Als we egoïstische, asociale idioten niet kunnen verhinderen om nabij natuurgebied te ‘raven’, als we zelfs hun overlast niet kunnen stopzetten? Wat kunnen we nog wel dan in dit land?"

Zuhal Demir verwijst ook naar de schade aan de natuur. "De raveparty verstoort niet alleen de orde, maar dreigt ook onherstelbare schade te veroorzaken voor de omliggende natuur."

"Natuur en Bos dient sowieso klacht in tegen onbekenden wegens inbreuken op milieu- en natuurwetgeving, en als men mensen kan identificeren zullen die daarvoor verantwoordelijk worden gesteld, maar men moet hier vanuit de veiligheidsdiensten paal en perk aan stellen."