Via dit achterpoortje kunnen eigenaars zonnepanelen een digitale teller weigeren

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

De digitale elektriciteitsmeter mag niet meer terugdraaien en dat is een zware financiële klap voor al wie zonnepanelen heeft gelegd. Maar mogelijk is er voor hen alsnog een uitweg.

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) kondigde aan dat bij eigenaars van zonnepanelen voorlopig geen digitale meters meer zullen worden geïnstalleerd. 

Maar zou een achterpoortje zijn waardoor mensen een draadloze digitale teller kunnen weigeren en in Vlaanderen zouden digitale tellers met draad er pas in 2023 komen.

"Officieel mag je een digitale teller niet weigeren, maar er zou mogelijk een addertje onder het gras kunnen zitten, namelijk een gezondheidsprobleem. Je zou de draadloze digitale meter kunnen weigeren omdat je sensitief bent aan de straling van die meter, dat je zegt dat je er ziek van wordt", vertelt energie-expert Luc Pauwels in De Wereld Vandaag op Radio 1.

"De oplossing zou dan en ander soort digitale meter zijn, eentje met draad die geen straling heeft. In Brussel en Wallonië mogen mensen dit effectief weigeren uit gezondheidsproblemen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld."

Voor Vlaanderen heeft het Grondwettelijk Hof daar nog geen uitspraak over gedaan omdat er nog geen klacht over is gekomen.