Druk op Vivaldi-regering onhoudbaar? "Trek de stekker eruit en geef de stem aan het volk"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Loopt de Vivaldi-regering stilaan op haar laatste benen? Na de kritiek op het uitblijven van grondige hervormingen, waaronder in pensioenen en arbeidsmarkt, de moord op de jonge agent Thomas en de vaudeville met de begroting die sowieso diep in het rood gaat, klinkt de kritiek nu stilaan oorverdovend.

Van het voornemen van premier Alexander De Croo (Open Vld) om met zijn regering voor een trendbreuk te zorgen met respect en teamwork, blijft helemaal niets meer over. De open oorlog tussen de Vlaamse en Waalse liberalen is ongezien.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert verweet zijn coalitiepartner MR dat die Open Vld-kopstukken aanvalt net zoals Vlaams Belang dat doet. Het antwoord van MR-voorzitter Bouchez was vernietigend. Hij liet geen spaander heel van het beleid van Open Vld in de regering-De Croo.

"Geen enkel akkoord over kernenergie, slechtste begroting van Europa, geen enkel antwoord op het feit dat een OCAD-gevaarlijke vrij wordt gelaten en direct erna een politieman doodt", aldus Bouchez.

Bijzonder erg voor de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de politiek, dat al klein was. Politicoloog Carl Devos kan zijn ogen nauwelijks geloven en zegt luidop dat het niet meer normaal is.

"Binnen een regering moet er inderdaad ruimte zijn voor meningsverschillen en kritiek. Maar dit gaat buiten de normale bandbreedte. Dit is niet meer normaal."

Voor de oppositie is het al langer duidelijk. N-VA-kopstuk Theo Francken roept op om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken doet eenzelfde oproep.

"Ongezien. Is het geen tijd om deze vaudeville eindelijk te stoppen? Trek toch de stekker eruit en geef de stem terug aan het volk. Het laatste greintje geloofwaardigheid heeft Vivaldi de afgelopen dagen compleet kwijtgespeeld. En iedereen weet het."

Op maandag was er een partijbureau van Open Vld. Nadien kwam er een verklaring van de liberale voorzitters Lachaert en Bouchez waarin ze zeggen dat ze hun werking beter op elkaar zullen afstemmen en rekening zullen houden met elkaars gevoeligheden.

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app