Egbert Lachaert waarschuwt partijen die stekker uit regering willen trekken: “Dramatisch voor verkiezingen”

door: PMN
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Egbert Lachaert is de voorzitter van Open VLD. Ook hij volgt met veel belangstelling mee wat er straks in het parlement zal gebeuren.

In dat parlement moet minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) zich voor de derde keer verantwoorden. De verwachting is dat ze zich zal excuseren voor wat er gebeurd is. Daardoor zal de regering deze crisis allicht wel overleven.

Egbert Lachaert zegt bij Radio 1 wat hij verwacht van Lahbib. “Ik verwacht van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) dat ze zich straks in het parlement heel nederig zal gedragen. De diplomatieke banden met Iran zijn niet verbroken. Het afleveren van een visum is op zich niet het probleem.” 

“Wat wel een probleem is dat er mensen gefilmd worden op straat. Dat brengt mensen in gevaar en daar heb ik heel veel moeite mee. De minister moet beseffen dat dit niet is wat je wil en ze moet oplossingen zoeken hoe dit vermeden kan worden in de toekomst.”

“Mensen die hier in vrijheid komen betogen tegen een crimineel regime, moeten dat ook kunnen. Die mensen moeten we beschermen. Er hadden zeker zaken voorkomen kunnen worden.”

Als er dat maandag is, kan de regering dan over naar de orde van de dag? “Mensen liggen wakker van koopkracht, gaat er nog genoeg energie zijn in de toekomst? Daar moeten we nu oplossingen voor vinden voor 21 juli.”

Lachaert waarschuwt ook de partijen die de stekker uit de regering willen trekken. “Wie nu de stekker uit de regering trekt, wens ik veel succes in de verkiezingen. Ik denk dat het beeld dramatisch zal zijn. Ik roep iedereen zich op om zich volwassen te gedragen. Er is namelijk nog een collectief belang.”