Frank Vandenbroucke legt alles uit: Daarom laat Belgische hulp aan Turkije zo op zich wachten

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft aangekondigd wat België gaat doen om de Turkse bevolking te helpen na de aardbeving daar en waarom het zo lang lijkt te duren.

Ons land stuurt team van B-Fast om een veldhospitaal op te richten en te bemannen. Woensdag vertrekt een verkenningsteam, komend weekend vertrekt er een team om het veldhospitaal op te zetten en ten laatste volgende week donderdag zou dit operatief moeten zijn.

Het veldhospitaal zou meer dan 100 patiënten per dag moeten kunnen behandelen en ook plaats bieden aan minstens 20 patiënten om de nacht door te brengen in observatie. Het team zal bestaan uit Belgische artsen, gespecialiseerd in noodchirurgie, ondersteund door spoedverpleegkundigen en andere specifieke medische profielen.

Er worden ook onmiddellijk 10.000 slaapzakken gestuurd, gezien de barre weersomstandigheden ter plekke.

"We zijn niet bij de pakken blijven zitten, we zijn onmiddellijk in gang geschoten. We hebben onmiddellijk gereageerd, we hebben dit snel aangeboden", zei Frank Vandenbroucke in 'Terzake'.

"Het vraagt tijd om dat uit te rollen .Het is ook wel de eerste keer dat wij als België zo'n omvangrijk veldhospitaal in zo'n omstandigheden opzetten. Dat hebben we vroeger nooit gedaan."

"We spreken van 70 à 80 mensen aan medisch personeel. Dat is niet een eenheid van 20 of 30 mensen, zoals waar we in het verleden ervaring mee hadden."

"Wat we nu doen is voor ons ook wel nieuw. Vandaar ook een voorzichtige planning. Het is ook in zeer moeilijke weersomstandigheden. Je moet ervoor zorgen dat je waterzuiveringsinstallaties bijvoorbeeld niet bevriezen. Allemaal dingen die het niet gemakkelijk maken. Daarom doen we het ook echt in stappen."

"Ik vind het vooral belangrijk dat we dit goed doen. We gaan daar misschien voor wéken zitten."