Jean-Marie Dedecker: ”Ik ben nog niet weg uit het parlement, maar ik heb een democratische depressie”

door: WVDS
Jean-Marie Dedecker
Afbeelding bron: Photonews

Jean-Marie Dedecker kondigde aan dat hij uit het parlement wil stappen. Hij stelt zich vragen bij het nut van het parlement. Bovendien is hij kwaad op de regering die nu aan de macht is omdat die volgens hem totaal niet democratisch verkozen is.

 

“De strijd in het parlement is nog niet gestreden, maar er is ook geen strijd meer in het parlement. We hebben geen democratie meer”, reageert Jean-Marie Dedecker bij Redactie24.

“Al de verliezers en partijen die afgestraft zijn in de verkiezingen van Open Vld, CD&V tot sp.a hebben daar de laagste verkiezingsresultaten sinds de Tweede Wereldoorlog gehaald en zij oefenen nu de macht uit.”

“Wij hebben tijdens de vorige regering-Wilmès de junta gehad van de partijvoorzitters. Als parlementair word je de mond gesnoerd, je mag nog een vraag stellen aan een minister, maar het mag maar twee minuten duren.” 

Als je aan de kant van de minderheid zit, maakt het niet uit wat je doet

“De wetten worden niet meer in het parlement gemaakt, maar in de partijhoofdkwartieren en dan worden ze in de kabinetten voorgelegd aan de minister. Zit je in het parlement aan de kant van de meerderheid moet je 'ja' zeggen en als je in de minderheid zit, maakt het niet uit wat je doet. Dan mag je tegen de wind in plassen en krijg je spatten in je gezicht.”

“Ik vraag me het nut af van het parlement. Wie luistert er nog naar het parlement? Er wordt geregeerd door ministers die niet verkozen zijn of die weggestemd zijn door de bevolking en door virologen. Ik ben nog niet weg in het parlement, maar laat ons zeggen dat ik toch een democratische depressie heb.”

Ministers die niet verkozen zijn, daar heb ik het moeilijk mee

“Ik ben gefrustreerd door die situatie. Het parlement is quantité négligeable. Je hebt het zelfs niet meer nodig om een politieke carrière te maken, integendeel. Er zijn vijf ministers die niet verkozen zijn."

"Je moet zelfs niet meer aan de wil van de bevolking onderworpen worden. Men houdt er geen rekening mee. De Minister van Binnenlandse Zaken is zelfs niet verkozen. Daar heb ik het moeilijk mee.”