Peter De Roover geeft uitleg waarom de avondklok afgeschaft moet worden

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

N-VA heeft in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om de avondklok af te schaffen. Dat er geen debat over gevoerd werd en lang blijft aanslepen zijn de voornaamste redenen.

Het is een opvallend wetsvoorstel van Peter De Roover (N-VA), om de avondklok af te schaffen. Vrijdag immers nog keurde Vlaams minister-president Jan Jambon van N-VA nog een verlenging van de avondklok goed. Al weerlegt De Roover snel die kritiek.

“De avondklok is een federale maatregel”, legt Peter De Roover in ‘De Ochtend’ op Radio 1 uit. “Vlaanderen concentreert zich op zijn Vlaamse bevoegdheden als onderwijs. Deze maatregel wordt genomen door een federale minister van Binnenlandse Zaken via een ministerieel besluit, en het parlement wordt daar nu niet in betrokken. Het is niet Vlaanderen dat dat besluit in het Staatsblad laat verschijnen.”

In Vlaanderen is de avondklok minder strak dan in Brussel. Daar moet je al om 22 uur binnen zijn. Vorig jaar was Bart De Wever, ook al een N-VA-er, nog vragende partij voor een avondklok. “Dat ging toen om een acute situatie”, vult De Roover aan. “Momenteel zitten we aan 20 weken avondklok, dat is niet acuut meer”, besluit hij.