Meer loon voor wie werkt? Premier De Croo duidelijk over fiscale hervorming

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

De Vivaldi-regering zal werk maken van een fiscale hervorming. Dat benadrukt premier Alexander De Croo (Open Vld) nadat bevoegd minister Vincent Van Peteghem (cd&v) een pakket aan voorstellen op tafel legt.

De fiscale hervorming moet er komen. Premier De Croo stelt alvast  prioriteiten, één daarvan is dat de hervorming geen negatieve impact mag hebben op de begroting. "In mijn ogen zijn er drie prioriteiten", maakte hij duidelijk in de Kamer.

"Ten eerste moet werken meer lonen. In zijn voorstel wordt dat gedaan op basis van een aantal technieken. Een daarvan is de belastingvrije som, die zeker zijn sterktes heeft. Een daarvan is het schuiven met de 75 %-schijf, een techniek die ook zijn sterktes heeft. Zo gaat de middenklasse immers vooruit. Door de verschuiving van de 75 %-schijf houden werknemers die meer verdienen, die bijvoorbeeld promotie maken, meer over en wordt de promotieval kleiner."

"Ten tweede moeten onze kmo’s jobs kunnen blijven creëren. Als wij tijdens de begrotingsopmaak een maatregel genomen hebben tijdens de eerste twee kwartalen van dit jaar om de lasten op arbeid te doen dalen, hebben we die maatregel genomen omdat dat nodig was."

"We zien erop toe dat de mensen meer kunnen overhouden van hun loon, maar daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat onze kmo’s jobs kunnen blijven creëren en moeten we dus ook kijken naar de kosten van arbeid."

"Ten derde mag de hervorming geen impact op onze begroting hebben. Het is niet het moment om gaten in onze begroting te slaan. Het is niet het moment om een hervorming door te voeren waarvan onze kinderen en kleinkinderen de gevolgen zullen moeten dragen."

"De hervorming moet toelaten dat meer mensen aan de slag gaan, dat meer jobs gecreëerd kunnen worden. Het is namelijk de beste manier om onze begroting op het juiste spoor te houden", aldus Alexander De Croo.