Minister Lydia Peeters heeft slecht nieuws: "Zullen huizen moeten onteigenen"

door: STS
Lydia Peeters
Afbeelding bron: Photonews

Experts zeggen dat Vlaanderen zich hoogdringend moet wapenen tegen een waterbom, zoals we die vorig jaar in Wallonië gezien hebben.

In Vlaanderen kan een waterbom circa 86.000 gezinnen treffen en tot 8 miljard euro schade veroorzaken.

Vooral rond Gent, waar de Schelde en de Leie samenkomen, kan er een probleem ontstaan. Ook de Dender kan tussen Ninove en Geraardsbergen voor problemen zorgen.

De Vlaamse ministers Zuhal Demir en Lydia Peeters stelden vorig jaar een expertengroep samen. Die experten hebben nu een tienpuntenplan opgesteld voor de Vlaamse regering.

Er moet een 'watercommissaris' aangesteld worden en er moeten nauwkeurige overstromingskaarten gemaakt worden, luiden de conclusies. Onteigeningen, opdat het water vlot weg kan stromen, zijn niet uitgesloten.

Onteigenen

"Als we extreem weer hebben, als we een waterbom hebben, moet het water overal wegkunnen, zodat de rivier verder kan stromen", zei Lydia Peeters op VTM.

Over onteigeningen zei de minister: "Dat is hier bij ons in het Maasland ook gebeurd. Heel wat woningen, heel wat panden zijn onteigend geworden. Dat zijn soms inderdaad wel de gevolgen."

"Maar het is ook wel effectief noodzakelijk", benadrukte Peeters.

Download nu de gratis app van Redactie24