Hun miserie blijft duren: "Veel slachtoffers overstromingen niet of onvoldoende vergoed, terwijl verzekeringen forse winst maken"

door: STS
Trooz - wateroverlast - overstromingen
Afbeelding bron: Photonews

Een jaar na de overstromingen in Wallonië zijn veel slachtoffers nog niet of onvoldoende vergoed door hun verzekering. De PVDA hekelt het feit dat de verzekeringsmaatschappijen intussen forse winsten noteren.

"Een jaar na de overstromingen heeft 15% van de slachtoffers nog altijd geen volledige schadevergoeding ontvangen en 10% heeft zelfs nog helemaal niets ontvangen", zegt Julien Liradelfo, PVDA-volksvertegenwoordiger in het Waalse parlement.

"Veel van degenen die geacht worden volledig schadeloos te zijn gesteld, vinden de uitgekeerde schadevergoeding belachelijk in verhouding tot de geleden schade en de kosten van de eigenlijke wederopbouw."

"Dit kan zo niet doorgaan, de slachtoffers van de overstromingen moeten schadeloos worden gesteld."

Winst

"De vier verzekeringsgroepen die na de overstromingen de meeste schadeclaims kregen, streken in 2021 een nettowinst van liefst 1,2 miljard op."

"Dit betekent dat de verzekeringsmaatschappijen geld blijven verdienen terwijl veel slachtoffers nog niet of onvoldoende vergoed zijn. Dat is onaanvaardbaar."

De PVDA wil een uitzonderlijke belasting op de winsten van de sector invoeren om een hulpfonds voor slachtoffers van overstromingen te financieren.

Volg het nieuws met de gratis app van Redactie24