Minister Van Peteghem: "We worden allemaal ongemakkelijk van dat zwartgeldcircuit"

door: MRO
Vincent Van Peteghem
Afbeelding bron: Photonews

De getuigenis van ex-voetbalmakelaar Veljkovic laat zijn sporen na. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) noemt de genoemde bedragen uit het zwartgeldcircuit in het voetbal 'wraakroepend'.

"Zonder mij te willen uitspreken over de lopende gerechtelijke onderzoeken die lopen, moet ik wel beamen dat wij allemaal wat ongemakkelijk worden door de omvang van dat zwartgeldcircuit. De genoemde bedragen zijn echt wraakroepend", reageerde Vincent Van Peteghem deze week in de Kamer.

"Ik vind het belangrijk toch drie feiten te beklemtonen. Ten eerste, operatie Zero legt de ongecontroleerde macht van de voetbalmakelaars in de voetbalsport pijnlijk bloot. Ik meen dat wij een eerste stap gedaan hebben door een plafond op de fiscale aftrekbaarheid van de makelaarsvergoeding in te voeren."

"Ten tweede, de strijd tegen zwart geld is al jaren een speerpunt van de Bijzondere Belastinginspectie. Zij is dan ook een belangrijke partner van ons gerecht in die strijd en in de operatie Propere Handen tegen verschillende voetbalclubs. In diverse afdelingen van ons Belgisch voetbal loopt op het moment een fiscaal onderzoek en ik ben er dan ook van overtuigd dat de samenwerking tussen het parket en de BBI ter zake resultaten zal opleveren."

"Ten derde, wij kunnen inderdaad niet toelaten dat er enerzijds zwartgeldcircuits worden opgezet en, anderzijds, dat de clubs nog eens zelf kunnen beslissen hoe zij belastinggeld inzetten bijvoorbeeld om de hoge spelerslonen te betalen. Het doel daarvan moet zijn dat men de middelen die men krijgt, inzet voor wat de overheid belangrijk vindt, namelijk de infrastructuur en de jeugdopleidingen. Dat lijkt mij eerlijk. Dat lijkt mij logisch."