Overlegcomité afgelopen: Naar code oranje en nog twee belangrijke beslissingen

door: STS
alexander de croo tijdens het overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité heeft beslist dat de coronabarometer van code rood naar code oranje gaat. En er werden nog twee belangrijke knopen doorgehakt.

Doordat we naar code oranje gaan, komt het opgelegde sluitingsuur voor cafés en restaurants te vervallen. Je zal ook geen mondmasker meer hoeven te dragen in de horeca. Enkel het personeel moet dat blijven doen.

Een Covid Safe Ticket is binnen wel nodig (en vanaf honderd aanwezigen buiten).

Discotheken en danscafés mogen heropenen. En we hoeven niet langer per twee te gaan winkelen.

Alle evenementen zullen met meer aanwezigen kunnen doorgaan, met Covid Safe Ticket. Dat is het geval voor evenementen met meer dan 50 deelnemers binnen en meer dan 100 deelnemers buiten.

Voor dynamische evenementen binnen wordt de capaciteit opgetrokken naar 70%. Voor alle andere evenementen wordt dat 80%. Wanneer er een zeer goede ventilatie is, mag een zaal 100% van de capaciteit gebruiken.

Mondmaskerplicht

Een andere belangrijke beslissing van het Overlegcomité is het schrappen van de mondmaskerplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Verder werd ook nog beslist dat telewerken niet langer vier dagen per week verplicht is. Dat wordt nu enkel bevolen.

De verschillende versoepelingen gaan in vanaf vrijdag 18 februari. Behalve wat betreft de mondmaskerplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar: die vervalt een dag later, op zaterdag 19 januari.