Overstromingen zijn de druppel voor Wallonië: "Ging nooit zo slecht en we krijgen geen hulp"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De Waalse Wetstraatjournalist Christophe Deborsu schetst een bijzonder somber beeld van de toestand van Wallonië.

"Wallonië heeft er nog nooit zo slecht voor gestaan. De cijfers zijn rampzalig. In 2026 zal de Waalse schuld 46 miljard euro bedragen. Het is gigantisch veel", zei Deborsu op Canvas.

"En uiteraard waren er de overstromingen, iets wat we als zeer onrechtvaardig ervaren. Het is alsof de hemel op ons is gevallen. Dat zorgt voor veel meer uitgaven; 3 miljard om mensen een nieuw dak boven hun hoofd te geven."

Werken

"Maar dat is maar het begin. We gaan gigantische infrastructuurwerken moeten uitvoeren, bijvoorbeeld het verbreden van de waterlopen en zelfs de valleien. Hele wijken gaan we moeten verplaatsen. Er is nog niet geschat wat het gaat kosten, maar het wordt gigantisch veel."

"Het gaat altijd maar slechter met Wallonië, het is hopeloos. Als Vlaanderen nu 100 euro heeft, heeft Wallonië 71 euro. En het wordt almaar minder."

"Een Waalse minister-president zei mij ooit, niet zo lang geleden: 'Het gaat zo slecht dat we absoluut geld moeten geven aan de mensen, anders gaat het gewoonweg niét'."

"Ik doe elke week straatinterviews en ik zie het: de mensen hebben het gewoon zeer, zeer moeilijk."

Lening

"We krijgen voor de heropbouw een lening van 1,2 miljard euro van de federale overheid, maar die moeten we terugbetalen. Vanaf 2025, terwijl we vanaf dan ook minder geld zullen krijgen van diezelfde overheid."

"We ervaren dat als onrechtvaardig. In Duitsland is de federale overheid wél tussengekomen. Dus dat is toch een beetje immoreel. Dat de zwakke leerling van de klas - die we misschien ook door onze schuld zijn - alweer geen hulp krijgt, terwijl we die hulp zo nodig hebben."

Download nu de gratis app van Redactie24