Premier De Croo kan zich niet meer inhouden en haalt vlijmscherp uit naar Vladimir Poetin

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft tijdens een speech in Berlijn hard uitgehaald naar de Russische president Vladimir Poetin.

"Met zijn oorlog in Oekraïne is Poetin bezig Oekraïners, slachtoffers van zijn gestoorde, imperialistische fantasieën, op brutale wijze te vermoorden", sprak De Croo.

"Hij ontzegt hen het recht om vrije mensen te zijn, om vrije keuzes te maken, om een vrij leven te leiden."

"Ik kies mijn woorden zeer zorgvuldig: we hebben het hier over de ernstigste oorlogsmisdaden in Europa van de afgelopen 70 jaar."

"Maar Poetin is niet alleen agressief tegen Oekraïne. Hij is ook Europa aan het bestoken. Met desinformatiecampagnes, fake news en hacken, om onze democratieën te destabiliseren en onze mensen tegen elkaar op te zetten."

"Door energie als wapen te gebruiken om onze koopkracht aan te vallen en onze welvaart te ondermijnen. Door vluchtelingen te misbruiken om ons gevoel van solidariteit te testen."

"We nemen het op tegen een regime dat moreel failliet is. Een regime dat erop uit is om mensen te onderwerpen. Een regime dat erop uit is om het vertrouwen tussen Europeanen te ondermijnen."

Energie

De Croo pleitte ervoor dat Europa zich onafhankelijk maakt van Rusland op vlak van energie.

"Laten we eerlijk zijn: Europa heeft zich te lang aan Rusland vastgeklampt voor goedkope Russische olie en gas."

"Ik geloofde ook sterk in Wandel durch Handel (verandering door handel). Dat we een win-winsituatie konden hebben."

"Maar we hadden het mis. Als je met de duivel danst, verandert de duivel jou, en niet omgekeerd."

"Het verblindde ons, het maakte ons zelfgenoegzaam. En als we niet snel en vastberaden optreden, zal het ons verlammen."

De Croo pleit voor meer lokale hernieuwbare energie te produceren, in plaats van fossiele brandstoffen van autocraten zoals Poetin te kopen. "We moeten waterkracht van het noorden ruilen tegen zonne-energie uit het zuiden en windenergie vanop zee."