Premier De Croo over de torenhoge staatsschuld: "Ze zal niet vanzelf verdwijnen"

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Door de coronacrisis is de Belgische staatsschuld flink opgelopen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) noemde de staatsschuld 'een realiteit' en wil indien mogelijk buffers aanleggen voor de toekomst.

"De staatsschuld is een realiteit, ze is niet iets wat vanzelf zal verdwijnen en in mijn ogen kan ze ook niet gebagatelliseerd worden", zei premier De Croo in de Kamer.

"Wij zullen een budgettair beleid voeren op de wijze die in het regeerakkoord heel duidelijk werd aangegeven. We zullen de sanering namelijk koppelen aan de groei. Daarbij zullen we enerzijds bekijken in hoeverre de economie zich hersteld heeft ten opzichte van de situatie vóór 2019 en anderzijds zullen we nagaan hoe sterk de groei is."

"Als er veel groei is, dan biedt dat ons de gelegenheid om buffers aan te leggen. Die buffers moeten ons op korte termijn helpen om de groei van de staatsschuld te stabiliseren en op middellange en lange termijn om de staatsschuld te doen afnemen."

"Men moet er immers voor zorgen dat ons land enige marge heeft als er een nieuwe crisis opduikt. We moeten buffers hebben om met een nieuwe crisis te kunnen omgaan."