Staatssecratris Eva De Bleeker doet heel alarmerende ontdekking: “Gevaarlijke onzin”

door: PMN
Eva De Bleeker
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft een heel alarmerende ontdekking gedaan. Ze waarschuwt iedereen!

Veel mensen zijn dezer dagen op zoek naar alternatieven om hun woning te verwarmen. Op TikTok en andere sociale media gaan zogenaamde bloempot- of terracottakachels viraal als een manier om op een goedkope manier je huis te verwarmen.

In zo'n reel of video laat een content creator aan zijn volgers zien hoe men spectaculaire resultaten kan bereiken door bepaalde producten op een andere manier te gebruiken dan normaal bedoeld is.

Meestal kloppen die beweringen niet en hebben de video’s enkel als doel om hun volgers voor de gek te houden. Deze hack om de dure energiefactuur te omzeilen kan heel slecht aflopen.

Volgens Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker zijn zo'n verkooppraktijken onverantwoordelijk en verwerpelijk. De staatssecretaris waarschuwt ook winkels dat het maken van foute claims over de voordelen en risico's van producten beschouwd zou kunnen worden als een misleidende handelspraktijk. Misleidende handelspraktijken zijn strafbaar. 

"Het is al zeer cynisch om mensen in tijden van dure energieprijzen wijs te maken dat er een manier is om die prijzen te omzeilen met een kaars en een bloempot”, reageert De Bleeker. 

“Dat dit ook nog eens gevaarlijke onzin is maakt het al helemaal onverantwoordelijk en verwerpelijk. Bedrijven denken beter twee keer na als ze hopen geld te slaan uit TikToktrends. TikToktrend of niet, liegen over de voordelen of risico's van een product is misleiding, en dat is strafbaar."