Toch geen eenzame Kerst?: "Perspectief op warme feestdagen met dierbaren in beperkte kring"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

CD&V-voorzitter Joachim Coens maakt duidelijk dat zijn partij in het Overlegcomité vrijdag zal pleiten om de feestdagen met dierbaren te kunnen doorbrengen, in beperkte kring. Uit een bevraging blijkt immers dat mensen dit bijzonder belangrijk vinden.

Tijdens de voorzittersverkiezingen had Joachim Coens al aangegeven dat hij leden, maar ook niet- leden meer zou betrekken. Dit uitte zich in meerdere ledenbevragingen en nu ook in een interactief dialoogplatform ‘ZUURSTOF’ waarmee bevragingen gedaan worden. 

CD&V bevroeg haar leden en niet-leden over de manier waarop zij dit jaar Kerst zouden willen vieren. Uit de bevraging blijkt dat mensen écht Kerst willen vieren, dus niet via de digitale weg. Wat ook opviel is de vele reacties om solidair te zijn met elkaar. Eenzaamheid en solidariteit is de essentie.

“We denken met zijn allen aan het eindejaar en hoe dat eruit zal zien in deze bijzondere coronatijd. Er is de hoop om dit in beperkte kring samen te kunnen doorbrengen met onze dierbaren en familie. Kerstmis is tenslotte een feest van vreugde, verbondenheid, en samenzijn", reageert Joachim Coens.

Initiatieven

“Er kwamen heel wat initiatieven binnen: veel deelnemers sturen aan op het buiten (in de buurt) organiseren van samenkomsten en leuke initiatieven, zorg dragen voor mensen in de buurt, tot verschillende vragen om desnoods digitaal met Kerst toch erediensten mogelijk te maken."

“Kerstmis is inderdaad geen dag als een andere. Tradities en zingeving geven houvast aan veel mensen op moeilijke momenten zoals nu, en het is mooi dat vooral eenzaamheid en solidariteit hier aan bod komen.”

Overlegcomité

De CD&V-voorzitter deelt de bezorgdheid rond de impact van de lockdown op ons mentaal welzijn. “Niemand mag zich eenzaam of afgezonderd voelen. Zeker niet in deze periode. De impact van de lockdown op het mentale welzijn is een enorme uitdaging."

"Daarom is het perspectief op warme feestdagen met onze dierbaren, weliswaar in beperkte kring, een absolute must. Deze bemerkingen neemt CD&V mee naar het overlegcomité van vrijdag”, besluit de CD&V-voorzitter.