Royaltywachter trekt het in twijfel: "Stel me toch vragen bij Filip en Mathilde als koppel"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Vandaag start Canvas met de uitzending van een vierdelige documentairereeks over het leven van koning Filip. De eerste aflevering is getiteld ‘Het gebroken gezin’ over de manier waarop Filip werd opgevoed. Wij vroegen Royaltywatcher Thierry Debels naar zijn mening over de opvoeding die koning Filip en koningin Mathilde zelf hun kinderen meegeven.

Thierry begint met een kritische noot: “Het mooie plaatje dat we zien van Filip en Mathilde en hun vier kinderen, daar stel ik me wel de vraag bij of Filip en Mathilde, als man en vrouw, wel een echt koppel vormen."

"Hun kinderen lijken wel oprecht gelukkig te zijn. Mathilde is zeker de drijvende kracht achter hun gezin. Filip is volgens mij ook een goede vader die zijn kinderen een goede opvoeding wil meegeven.”

De opvoeding die hun vader Filip meekreeg, of beter gezegd die ontbrak, was wel van een ander niveau.

“Zeker. Filip wil zijn kinderen een betere opvoeding geven dan die hij zelf heeft gekregen. We weten allemaal dat hij verwaarloosd is geweest door zijn ouders."

"Dat was voor alle kinderen van Albert en Paola zeer traumatisch. Astrid is dat een beetje te boven gekomen, Laurent zeker niet en Filip een beetje. Filip werd zelf grootgebracht in gastgezinnen door de afwezigheid van zijn ouders.”

"Worden leugens gezegd in de reeks"

“Mathilde is de baas van het gezin, zij neemt de leiding. Daar heb ik totaal geen probleem mee, iemand moet de leiding nemen binnen een gezin. Over Filip ben ik altijd zeer kritisch, maar op het vlak van de relatie met zijn kinderen moet ik eerlijk toegeven dat hij dat goed doet. Het lijkt mij een vader die zijn rol speelt en die ook aanwezig is in het leven van zijn kinderen.”

Toch vind je niet dat alle keuzes die ze maken, de juiste zijn. “Ik vind dat ze de laatste tijd wel een paar foutjes aan het maken zijn. Vooral met hun twee zonen. Die hebben ze naar een Amerikaanse school gestuurd in Watermaal-Bosvoorde. Na Gabriel is ook hun jongste zoon Emmanuel, in alle stilte, naar deze privé school gestuurd."

"Dat vind ik geen goed idee aangezien wij perfect Vlaams onderwijs hebben in Brussel. Waarom ze dan naar een peperdure privé school sturen. Deze school kost jaarlijks 60.000 euro per kind. En het is bovendien een Engelstalige school.”

Tenslotte, wat is jouw mening over de reeks? “Ik heb zelf de documentaire al voor een groot stuk bekeken en het voelt aan als een propaganda reeks. Het beeld dat men van Filip schetst covert maar een deel van de werkelijkheid. Er zitten naar mijn mening ook een aantal echte leugens in, maar de hele waarheid over Filip gaat men toch niet vertellen.”