Colruyt-klant is er klaar mee: "Als ze zo verder doen blijf ik daar gewoon weg"

Een klant van Colruyt ergert zich. Hij deed zijn beklag op de Facebookpagina van de supermarktketen.
"Als Colruyt zo verder blijft doen, blijf ik daar gewoon weg. Milieuvervuilers met voorverpakt vlees in plastic. De consument moet sorteren, verschillende soorten zakken kopen, enzovoort, voor jullie rommel, waar de consument nooit om gevraagd heeft", schrijft de klant.
Kwaliteit, houdbaarheid en veiligheid van product garanderen
Een medewerkster van de klantendienst reageerde uitgebreid op de klacht. "Ik begrijp dat je je zorgen maakt om het milieu. Ook Colruyt Group neemt het voortouw om duurzamer te kunnen werken."
"Het materiaal waarin je verpakkingen maakt, wordt grotendeels beïnvloed door beschikbaarheid, de functies, het gewicht, de wetgeving, enzovoort. Een verpakking dient in eerste instantie om de kwaliteit, de houdbaarheid en de veiligheid van een product te garanderen."
"Een verpakking dient ook om te communiceren, niet alleen 'marketing', maar ook wettelijk verplichte zaken zoals houdbaarheid, samenstelling, allergenen, producent..."
"Daarnaast zorgen verpakkingen ook voor een efficiënte logistiek: van transport producent --> distributeur --> winkelpunt, maar ook winkelpunt --> klant. Verpakkingen dienen ook voor stockage in zowel distributiecentra, winkels als bij de klant thuis."
"Dat alles maakt dat je niet eender welk product in eender welke verpakking kunt steken en bemoeilijkt aanzienlijk het streven naar 'duurzamere verpakkingen'."
Voedingshygiëne
"Ook de voedingshygiënewetgeving speelt hier nog een remmende factor in: zo mag je bijvoorbeeld geen yoghurt verpakken in verpakkingen die gerecycleerd materiaal bevatten (anders zou je gemakkelijk die potjes uit 50% recycled plastic kunnen maken)."
"Ik hoop je hiermee al wat geïnformeerd te hebben. Mocht je nog vragen hebben, stuur me dan zeker een privéberichtje", sloot de medewerkster haar bericht af.