Expert ziet probleem bij Jumbo: "Bij Albert Heijn was dat anders"

door: STS
Jumbo
Afbeelding bron: Photonews

De Nederlandse supermarktketen Jumbo heeft het moeilijk om vaste voet aan de grond te krijgen in België. Dat stelt een retailexpert vast.

Jumbo krijgt als laatste nieuwkomer op de Belgische markt met problemen af te rekenen. Geplande nieuwe winkels in Kessel, Geel, Kasterlee en Lille stuiten op protest van de buurt of krijgen geen vergunning. Er zijn immers al veel supermarkten.

"Toen bekend werd dat Albert Heijn naar België kwam, is er meteen een Facebookpagina opgericht, door een groep mensen die zeiden: 'Wij willen Albert Heijn. Alsjeblieft, kom ook naar onze gemeente'. Dat merk je niet bij Jumbo, dat heb ik ook nooit bij andere supermarkten geweten", zei retailexpert Gino Van Ossel op RTV.

Jumbo heeft een dertigtal winkels in Vlaanderen, maar zelfs als die allemaal winstgevend zouden zijn, draait de supermarktketen verlies. Volgens experten heb je een vijftigtal winkels nodig om als keten winstgevend te zijn.

"Er zijn maar twee mogelijkheden", zegt Van Ossel. "Ofwel moet je doorpakken en nog meer winkels openen en verder groeien, of je moet de handdoek in de ring gooien. Voorlopig zeggen ze dat van dat laatste geen sprake is."

"Maar eigenlijk hebben ze niet veel keuze. Het is één van beide. Met dertig winkels sta je nergens. En hoe langer het duurt voor je genoeg winkels hebt, hoe meer cash je aan het verbranden bent."