Jumbo voert drastische maatregel in: Gedrag van klanten wordt in de gaten gehouden met AI

door: STS
Jumbo
Afbeelding bron: Photonews

Bij supermarktketen Jumbo wordt er drastisch ingegrepen. Er komt meer cameratoezicht en er komen meer controles aan de zelfscankassa's.

Jumbo liet recent weten dat er in 2023 voor maar liefst 100 miljoen euro aan producten gestolen werd uit de supermarkten. Er werd voor meer geld gestolen dan dat er winst gemaakt werd, liet topman Ton van Veen weten.

Jumbo gaat nu de strijd tegen winkeldiefstallen opvoeren. "De maatregelen betreffen onder andere extra medewerkers in de winkel en/of een extra beveiliger. In sommige winkels worden intensievere steekproeven bij de zelfscan uitgevoerd. Ook testen we op meerdere plaatsen met boncontroles en (meer) tassencontroles, in aanvulling op de steekproeven bij de zelfscankassa’s."

Er komt meer cameratoezicht, met artificiële intelligentie. "We verwachten veel van de test met nieuwe software die met behulp van AI afwijkend gedrag van klanten in de winkel moet gaan herkennen. De proeven zullen naar verwachting circa drie maanden duren. Afhankelijk van hoe succesvol de geteste maatregelen zijn, voert Jumbo de maatregelen landelijk in."

"Er komt ook opvallende communicatie in alle winkels om klanten eraan te herinneren al hun boodschappen af te rekenen en om te laten weten dat Jumbo beter controleert op winkeldiefstal", klinkt het nog. Of de maatregelen op termijn ook in de Belgische winkels worden ingevoerd, is nog onduidelijk.