Staatssecretaris De Bleeker legt duidelijke regels op: “En boete tot 80.000 euro”

door: BVDO
Eva De Bleeker
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn eindelijk concrete richtlijnen voor influencers om te verduidelijken dat ze online reclame maken. Dat laat staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker samen met het Communicatie Centrum weten.

Wie als consument even door z’n Instagram scrollt, wordt er om de oren geslagen met leuke outfits, gezonde shakes, e-books, niet te missen events, … Noem maar op. Die online publiciteit is volstrekt wettelijk, alleen moet het voor consumenten ten allen tijde duidelijk zijn wanneer zo’n bericht een commercieel karakter heeft.

Hoewel die regel al even bestond, was het voor de influencers zelf niet duidelijk op welke manier ze precies moesten aangeven dat het om commerciële communicatie ging. Daar komt vandaag, door doorgedreven overleg van staatssecretaris De Bleeker met de FOD Economie én de sector, eindelijk verandering in.

Influencers hebben vanaf nu de keuze uit een aantal concrete termen om te gebruiken bij commerciële berichten, video’s of verhalen: ‘#reclame’, ‘#advertentie’ of ‘#publiciteit’. In bepaalde gevallen kan ook de hashtag ‘#gesponsord’ gebruikt worden. Bijvoorbeeld wanneer er geen afspraken of verwachtingen zijn gemaakt over het aantal posts of de inhoud ervan, wanneer er geen contract werd opgemaakt voor de communicatie of wanneer er geen commissie wordt verdiend op basis van het aantal clicks.

Fikse boetes

Influencers moeten dus bij elk commercieel bericht dat ze posten, één van deze vier termen gebruiken in de hashtags. Daardoor weten consumenten meteen of het al dan niet om reclame gaat. De staatssecretaris wijst er daarnaast op dat de nieuwe richtlijn de influencers ook zelf ten goede komt. Zij weten nu heel duidelijk wat ze wanneer moeten doen en ontlopen zo boetes.

De Bleeker laat ook weten dat de richtlijnen niet vrijblijvend zijn. De Economische Inspectie zal de afspraken handhaven en schrijft ook effectief administratieve boetes uit. Die kunnen oplopen tot 80.000 euro.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming De Bleeker noemt de nieuwe afspraken een belangrijke doorbraak. “Influencers maken soms echt deel uit van het leven van hun volgers, die hen daardoor bijna blindelings vertrouwen. Daarom is het voor mij essentieel dat consumenten nu eindelijk duidelijk weten wanneer die influencers commerciële berichten posten. Naar exacte woordkeuze toe stellen we ons soepel op door vier opties aan te bieden. De kerngedachte is duidelijkheid.”

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24