Politierechter wil aanpassing aan rijbewijs voor iedereen: "Mensen zien dit gedrag nog altijd niet als criminaliteit"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Politierechter Peter D'Hondt hoopt dat er in de toekomst een digitaal rijbewijs komt en dat je zonder dat rijbewijs je wagen niet kan starten. Dat zegt hij in de nasleep van het tragische ongeval waarbij twee wielertoeristen werden doodgereden door een bestuurder met een rijverbod.

"Het is het zoveelste geval in een lange reeks. Wat zien we? Dat mensen het gegeven van zich te misdragen in de openbare ruimte, in het verkeer, nog altijd niet als criminaliteit zien", zei D'Hondt in 'De Afspraak'.

"Er heerst ook een vorm van selectieve verontwaardiging. Iemand die binnen het verkeer gesanctioneerd wordt voor een of andere inbreuk, vindt dat vaak van de pot gerukt. Men negeert bijvoorbeeld een rood licht, men krijgt daar een geldboete voor en een beperkt rijverbod, en men vindt dat buiten proportie. De dag dat er een ongeval gebeurt met ergere gevolgen, dan schreeuwt men moord en brand."

"De inventiviteit van iemand die onverzettelijk met een voertuig wil rijden, is grenzeloos. Dat is bijna niet te vatten. Men heeft voertuigen op naam van iemand anders... Op korte termijn denk ik dat we nog even door de zure appel zullen moeten bijten. En dat het vooral aan het handhavingsrecht zal zijn om orde op zaken te stellen."

"In de toekomst, wanneer we een digitaal rijbewijs zouden hebben, kan dat gelinkt worden aan wagens, zodanig dat bij het ontbreken van een geldig rijbewijs de auto niet kan starten. Dat is een technische mogelijkheid."

"Maar een bemerking daarbij: het is eigenlijk ver gekomen dat om de fysieke integriteit van iedereen te beschermen wij keer op keer moeten teruggrijpen naar artificiële middelen, technische middelen. Terwijl het gebrek aan responsabilisering moet vervangen worden en de verantwoordelijkheid die mensen eigenlijk moeten dragen, van de mensen zelf zou moeten komen. Het is hallucinant."