Probleem bij dieselwagens duikt op: "Kost je 1.200 euro om te vervangen"

door: STS
Diesel - AdBlue
Afbeelding bron: Pixabay

Consumentenorganisatie Test Aankoop wijst op een probleem met het AdBlue-systeem dat in heel wat dieselauto's zit. Vooral wagens van Citroën en Peugeot zouden getroffen zijn.

"AdBlue is een additief dat in heel wat dieselwagens zit om aan de Euro 6-normen te voldoen", legt Test Aankoop uit.

"Dieselauto's die zo'n systeem gebruiken, hebben naast hun gewone dieseltank ook een AdBlue-tank. Ook die moet regelmatig bijgevuld worden, iets waarvoor de bestuurder op tijd wordt gewaarschuwd via een sensor in de tank en een lampje op het dashboard. Is de tank leeg, dan start de auto ook niet meer op."

"Maar bij heel wat wagens van vooral Citroën en Peugeot werkt het systeem blijkbaar toch niet feilloos. Ze geven aan dat de tank bijna leeg is zonder dat dat effectief het geval is, of ze geven een foutmelding op het dashboard, zoals 'fout in de motor: voertuig repareren', of 'starten verboden binnen 1.000 km'."

"Zeer vervelend voor de bestuurders, die dan de volledige tank moeten laten vervangen. En zoiets kost geld, gemakkelijk 1.200 euro."

Gratis

Volgens Test Aankoop krijgen ook andere consumentenorganisaties over heel Europa sinds enkele maanden klachten binnen over het AdBlue-systeem.

Testaankoop wil nu zicht krijgen op het probleem in België en vraagt consumenten die met dit probleem kampen om dit te melden via Testaankoop.be/adblue.

"Met al die klachten trekken we dan naar de fabrikanten en vragen we om het AdBlue-systeem gratis te laten vervangen of om alle kosten terug te betalen."