Rijbewijs halen? Opvallende nieuwe trend zet zich nu door

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Er is zich een duidelijke trend aan het ontwikkelen bij jongeren die een rijbewijs willen behalen. Steeds vaker wordt gekozen voor een rijexamen met een wagen met automatische versnellingsbak.

"In 2013 was nog geen 2% van alle rijbewijzen enkel voor automaten. Dat aandeel steeg tot zo'n 5% in 2020. Maar de laatste jaren is die groep plots verdubbeld, tot meer dan 10%", viel te horen op VTM.

"Hoe meer voertuigen met een automaat op de markt komen, hoe meer kandidaten met een automaat hun rijexamen willen afleggen", zei Steven Raes van GOCA Vlaanderen op de commerciële zender.

"Het is iets makkelijker, omdat je vooral moet rekening houden met het verkeer rondom je - en remmen en vertragen uiteraard. Maar het complexe gegeven van schakelen en drie pedalen bedienen valt weg, zodanig dat het in verhouding toch iets makkelijker is dan met een handgeschakeld voertuig. Zeker voor een beginnend chauffeur."

Het nadeel is wel dat wanneer je je rijbewijs met een automatische versnellingsbak behaalt, je niet met een wagen met handgeschakelde bak mag rijden. Dat beperkt dan ook weer de keuze bij het kopen van een wagen op de tweedehandsmarkt.

Praktijkexamen 

Wie een rijbewijs met een automaat behaalde en toch een rijbewijs voor alle wagens wil, moet het hele praktijkexamen opnieuw afleggen.