Volgende speeldag ziet een belangrijke primeur op de Belgische voetbalvelden

door: CDC
offside
Afbeelding bron: Photonews

Na lang wachten wordt eindelijk het probleem rond de buitenspelval aangepakt. De weinigzeggende lijn die nu getrokken wordt, zal vervangen worden door 3D-technologie.

Tot nu toe beschikte de VAR over een 2D-systeem. Dat wil zeggen dat de offsidelijn op de voet en op de grond werd getrokken om tot een juiste beslissing te komen. Om bij buiten spel een juiste lijn te kunnen trekken, moet men echter beschikken over een 3D-lijn. En daar kan men vanaf nu gebruik van maken.

Of een speler vertrok uit buitenspel positie zal vanaf nu altijd duidelijk zijn. Om de puntjes op de i te zetten paste het Referee Department de technologie toe op discutabele fases uit het verleden. Onder meer op het omstreden doelpunt van Amallah uit de match van Standard tegen KV Oostende.

Oostende was toen woedend en haalde keihard uit naar de Belgische arbitrage. Terecht zo blijkt nu, want Amallah stond effectief buitenspel. Klein nadeel: het trekken van een 3D-lijn neemt iets meer tijd in beslag en kan tot een minuut en 45 seconden duren. Maar veel fans zullen dat er wel voor over hebben.