Aantal gevallen apenpokken neemt in België snel toe: "Vaccins zijn op komst"

door: MRO
apenpokken
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus neemt snel toe. Op korte termijn wordt er een vaccin in België verwacht.

"We merken in onze klinieken dat we elke dag meer en meer patiënten zien met het apenpokkenvirus. Er zijn nu 119 gevallen in ons land gerapporteerd", zo geeft Patrick Soentjens van het Instituut voor Tropische Geneeskunde een stand van zaken in De ochtend  op Radio 1.

"We moeten ons niet ongerust maken, maar we moeten toch wel een aantal maatregelen nemen om deze influx van nieuwe patiënten de baas te kunnen in de verschillende centra."

"We moeten inzetten op de basismaatregelen. Dat houdt in isoleren van die personen gedurende 21 dagen of langer. We moeten ook meer inzetten op contacten want we weten dat het dikwijls verspreidt via mensen met meerdere seksuele partners met onveilige contacten."

Intussen zijn er ook vaccins op komst. Die zullen gebruikt worden voor risicocontacten. "De vaccins gaan volgende week waarschijnlijk in België aankomen. Wij willen dan vooral inzetten op de contacten van positieve cases. Je moet dan seksuele contacten identificeren en dat is heel moeilijk. Zij moeten dan naar bepaalde centra om een vaccin te halen", aldus Patrick Soentjens.

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app