Marc Van Ranst heeft schrikwekkend nieuws over apenpokken: "Shit just got real"

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst volgt de ontwikkelingen omtrent het apenpokkenvirus op de voet. "We hebben het apenpokkenprobleem niét onder controle", is zijn conclusie.

"Momenteel zijn er wereldwijd 10.337 gevallen geteld. Op 12 juni waren dat er 1.593. In België hebben we er nu 224, een maand geleden 25. In Nederland zijn er nu 503 gevallen, een maand geleden waren dat er 60", meldt Van Ranst via Twitter.

"Deels is de versnelling te verklaren door betere bewustwording en betere beschikbaarheid van laboratoriumdiagnostiek, maar dit verklaart zeker niet alles. Shit just got real."

Van Ranst denkt dat er nu best gevaccineerd wordt in de bevolkingsgroepen waarin het apenpokkenvirus rondgaat.

"Eigenlijk zouden we de groepen die momenteel het meeste risico op besmetting lopen (mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers) nu best preventief breed vaccineren. Als de epidemie zich uitbreidt naar de rest van de bevolking, hebben we een kans op indijking gemist."

Onvoldoende vaccins

"Het probleem is dat er in Europa onvoldoende vaccins beschikbaar zijn. De grote leveringen gaan naar Canada en de VS, waar apenpokken nu ook in opmars zijn, maar in mindere mate dan in talrijke Europese landen."

"Vaccins zouden niet ongebruikt in stockageruimten mogen liggen in landen die niet in het epicentrum van de uitbraak liggen, maar nu onmiddellijk gebruikt moeten worden om de epidemie in te dijken, nu de infecties zich vooral in min of meer welomschreven risicogroepen situeren."

"Meer internationaal leiderschap is nodig om de vaccinproductie te vergroten, de stocks beter te mobiliseren, te herverdelen, en te gebruiken. De productiecapaciteit van Bavarian Nordic is te klein, en zou met de hulp van andere vaccinbedrijven moeten opgeschaald worden."

"Wanneer we het monkeypox-probleem nu niet mondiaal beter aanpakken, gaan we later zeggen: 'Hadden we toen maar…' En dat zou spijtig zijn."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24