Jong kind besmet met apenpokken, komen er straks uitbraken in scholen? Marc Van Ranst reageert

door: STS
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

Voor het eerst is er in België een jong kind besmet geraakt met het apenpokkenvirus. Het gaat om een kind van nog geen vier jaar.

Het is uitzonderlijk dat een kind van die leeftijd met apenpokken besmet geraakt. Wereldwijd liepen slechts 35 kinderen van jonger dan vier jaar het virus op, op een totaal van 42.000 gevallen.

"Hoe die besmetting heeft plaatsgevonden is vaak moeilijk te zeggen", zei Marc Van Ranst op VTM.

"Waarschijnlijk is dan in een huis-setting gebeurd. Dat kan op verschillende manieren gebeuren; via een besmette handdoek, of door direct contact met letsels op de huid. Daar zijn verder geen details over."

"Op dit moment hebben we geen verdere gegevens over hoe het met het kind gaat. Maar moest het slecht gaan, dan zouden we dat zeker weten."

"In heel veel gevallen verloopt dat compleet probleemloos. We weten dat het in Afrika bij jongere kinderen wat ernstiger kan verlopen, maar 'wat ernstiger' wil ook niet zeggen dat elk kind daar enorm ziek van is."

Scholen en crèches

Op de vraag of er zich uitbraken kunnen voordoen wanneer het nieuwe schooljaar van start gaat, antwoordde de viroloog: "Dat is een vraag die de Wereldgezondheidsorganisatie vaak krijgt. Van de 42.000 besmettingen werden er nul opgelopen in een school of in een crèche. Dus op dit moment is dat niet iets waar we ons zorgen over maken."

Maak nu gebruik van de gratis app van Redactie24