Alexander De Croo heeft boodschap voor Oekraïne en haalt hard uit naar Rusland

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo heeft naar aanleiding van één jaar oorlog in Oekraïne een videoboodschap gepost op Twitter.

"Beste vrienden, vandaag is het een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Een jaar van verloren levens en gebroken levens, van duisternis en brutale Russische barbarij, van onnodig lijden en vernieling."

"Maar ook een jaar van opmerkelijke veerkracht en vastberadenheid van het Oekraïense volk, dat opkomt voor hun vrijheid en hun waarden van openheid en democratie verdedigt."

"We hebben moedige vaders en moeders, dochters en zonen gezien, die in vrede en veiligheid willen leven, zonder dat hun huizen worden gebombardeerd en hun scholen en ziekenhuizen vernietigd worden."

"Miljoenen hebben hun huis moeten ontvluchten, op zoek naar veiligheid en stabiliteit. Meer dan 80.000 van hen hebben we verwelkomd in België."

"Anderen worden geconfronteerd met de moeilijke realiteit van het leven in een conflictzone, met elke dag onzekerheid over basisnoden zoals elektriciteit, water, verwarming en medische zorgen."

"Vanaf het begin staat België aan jullie kant, en dat zullen we blijven doen. Jullie verdedigen zichzelf tegen Ruslands illegale invasie, illegale bezetting en illegale annexatie. Een duidelijke schending van de internationale regels, die de Europese veiligheid ondermijnt."

"België blijft standvastig in de steun aan Oekraïne en het Oekraïense volk. En we blijven standvastig  wat betreft de internationale regels. Het is de enige manier om vrede en stabiliteit in de wereld te krijgen. We zullen jullie nooit verlaten."