Geen intrede van Sinterklaas dit jaar: "Kinderen gaan dat begrijpen"

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

Over enkele weken komt Sinterklaas naar België, of toch niet. De jaarlijkse intrede van de Sint die door duizenden kinderen wordt bijgewoond, kan door corona niet plaatsvinden. Professor motivatiepsychologie Maarten Vansteenkiste (UGent) vindt dat dit het best goed uitgelegd wordt aan kinderen.

“We moeten goed aan kinderen uitleggen dat het virus zich verspreidt wanneer er veel mensen samen worden gebracht. Vorige week zei mijn dochter van 9 jaar dat het verwarrend was dat we van de eerste minister meer mensen mogen zien terwijl de besmettingscijfers naar boven gaan."

"Kinderen kunnen ook wel begrijpen waarom bepaalde zaken niet kunnen doorgaan, al moet je het wel op hun niveau en in hun taal uitleggen."

Maarten Vansteenkiste denkt dat tv ook een positieve rol kan spelen. “Je kan in Karrewiet met een filmpje duidelijk maken dat Sinterklaas uit Spanje komt en mogelijk het virus kan meebrengen. Of zijn pieten kunnen besmet zijn en dan kunnen zij het virus verder verspreiden. Op zulk een manier gaan kinderen dat begrijpen.”

En de traditie hoeft natuurlijk niet helemaal te verdwijnen. “Sinterklaas kan nog altijd thuis langskomen om een geschenk of snoep te brengen.”