Hoelang zal corona de prijzen nog omhoog jagen? Econoom legt uit

door: WVDS
prijsstijging supermarkt
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De energiefactuur bereikt recordhoogtes, een restaurantbezoek kost meer, de prijs van onze winkelkar in de supermarkt is fors gestegen en de prijs aan de pomp swingt de pan uit. We worden bijna dagelijks om de oren geslagen met nieuwe prijsstijgingen. Wij vroegen Frederic Vermeulen, econoom aan de KU Leuven, hoelang deze situatie nog kan aanhouden.

“Om hier een goed antwoord op te formuleren is het belangrijk om te kijken naar de oorzaken van die stijgingen. Prijzen worden bepaald door de vraag naar, en het aanbod van goederen en diensten.”

“Als we kijken naar het aanbod, dan zien we heel veel verstoringen in de internationale waardeketen (‘global value chain’). Hiermee bedoel ik de hele keten van stappen die nodig is om producten tot bij de eindconsument te brengen. Denk hierbij aan grondstoffen, de verwerking, het transport. De oorzaak van vele verstoringen is terug te brengen tot de corona-uitbraak.”

“Er zijn fabrieken die in Zuidoost Azië stilliggen. Hierdoor worden er veel minder chips en halfgeleiders geproduceerd die in auto’s, computers en andere elektronica worden gebruikt.”

“In China en sommige andere landen worden ook havens tijdelijk gesloten waardoor schepen voor anker blijven liggen en de goederen niet kunnen lossen of niet naar Europa of Amerika kunnen uitvaren.”

Keten is verstoord door corona

Frederic Vermeulen benadrukt dat de coronacrisis de keten verstoord heeft en waarom het onmogelijk is om te voorspellen hoelang dit nog zal duren.

 “Heel de productieketen is verstoord door corona. Een deel van de prijsstijgingen zal relatief tijdelijk zijn. Hoelang die storingen door corona nog zullen aanhouden is koffiedik kijken, want als er telkens nieuwe varianten opduiken kan tijdelijk toch redelijk lang worden.”

“Corona had ook veel invloed op de vraag. We zijn met z’n allen veel minder gaan consumeren vorig jaar. Als we terug meer vrijheid hebben om dingen te doen, trekt de vraag terug aan en zien we ook meer prijsstijgingen.”

“Wanneer we daarentegen opnieuw in een lockdown terechtkomen, dan zal de vraag opnieuw zakken, denk maar aan de horeca en evenementensector. Het is een complex samenspel van zowel vraag als aanbod. Ik hoop dat de oorzaken door de pandemie binnen één of twee jaar toch achter de rug zullen zijn.”