Beschermt de boosterprik ons nu nog steeds? Professor Molenberghs antwoordt

door: WVDS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

In de herfst komt er een nieuwe boostercampagne in de strijd tegen Covid-19, die zich vooral richt tot kwetsbare groepen en 50-plussers. Wij vroegen aan professor Geert Molenberghs in hoeverre de vorige vaccinaties ons nog steeds beschermen en of we moeten wachten op aangepaste vaccins.

“De werkzaamheid van een vaccin vermindert langzaamaan, daar een concrete termijn op plakken is heel moeilijk”, verduidelijkt Geert Molenberghs aan onze redactie.

“De werkzaamheid van een vaccin kan niet worden uitgedrukt in ja of nee. Je hebt de werkzaamheid tegen overdracht, infectie, ernstige aandoeningen, hospitalisatie en mortaliteit.”

”Het is niet onwaarschijnlijk om te verwachten dat bijvoorbeeld toch een jaarlijkse booster zal nodig zijn. We moeten er rekening mee houden dat de meest kwetsbare bevolking iets meer ingeënt zal moeten worden.”

“We zien dat de effectiviteit tegen de ernstigste vormen lang goed blijft, ook met de originele vaccins. We zien nu dat mensen die 6 tot 8 maanden geleden gevaccineerd zijn, nog steeds een bescherming hebben van 70 à 80 procent tegen hospitalisatie en mortaliteit, maar vaak niet zo heel veel meer tegen infectie. De vaccins werken dus nog altijd.”

“In landen met heel weinig infecties tot nu toe, zoals Hong Kong of Taiwan waar de vaccinatie ook niet goed is, daar heeft Omikron tot rampen geleid. In landen zoals Nieuw Zeeland en Australië, waar niet veel viruscirculatie is geweest, maar wel een goede vaccinatie, daar is de zaak veel beter onder controle gebleven. Daaruit kan je concluderen dat de vaccinaties toch wel hun nut hebben bewezen.”

“De varianten volgen elkaar in sneltempo op. Op zes maanden tijd hebben we al 4 varianten gehad. En de vaccins specifiek ontwikkeld voor Omikron zijn nog niet goedgekeurd. Daarom is het goed dat we nu wel al weten dat het origineel vaccin tegen de ernstigste vormen nog beschermt bij al die varianten. Dat geeft hoop.”

“Voor besmetting, betekent het bij elke variant dat we een stapje achteruit zetten, maar we kunnen er niet hard genoeg op hameren dat vaccins vooral hun werk doen voor hospitalisatie en mortaliteit."

"Als je de keuze zou hebben om het origineel vaccin nog eens te krijgen of wachten op een nieuw vaccin, dan zou ik zeggen voor mensen die nu een booster nodig hebben omdat ze onderliggende aandoeningen hebben, niet wachten en nu vaccineren.”

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app