“Mogen we geen brood meer eten?” Experts slaan alarm na onverwachte ontdekking
Dat brood één van de meest gegeten producten in ons land is, weet iedereen. Maar een nieuw Europees onderzoek zorgt nu voor flink wat ongerustheid. In verschillende graanproducten – waaronder brood, koekjes en zelfs speculaas – zijn resten gevonden van TFA, de kleinste variant van PFAS, beter bekend als de beruchte ‘forever chemicals’. De resultaten verrassen experts en zorgen voor dringende vragen bij consumenten. Want als iets zó alledaags getroffen wordt, is de bezorgdheid nooit ver weg.
Hoge waarden in Belgische producten
Het onderzoek is uitgevoerd door Pesticide Action Network (PAN), dat samen met milieuorganisaties in 16 Europese landen een reeks graanproducten liet testen. Van de 65 producten die onderzocht werden, bevatten er maar liefst 53 sporen van TFA. En opvallend: drie van de tien hoogste waarden werden in België aangetroffen, waaronder een volkorenbrood met een uitzonderlijk hoge concentratie.
Wetenschappers benadrukken dat TFA minder snel opstapelt in het lichaam dan andere PFAS-varianten, maar dat betekent niet dat het ongevaarlijk is. Toxicologen noemen de aangetroffen concentraties “buitengewoon ongewenst” en wijzen erop dat dit type stof ondertussen bijna overal voorkomt, van oppervlaktewater tot drinkwater. Dat lezen we bij VRTNWS.
Waarom die stof in ons eten terechtkomt
TFA ontstaat niet alleen door industriële vervuiling, maar ook door bepaalde pesticiden én door afbraak van koelgassen. Die brede oorsprong verklaart waarom de stof zo moeilijk valt terug te dringen. Maar dat ze nu zo duidelijk in dagelijkse voedingsproducten opduikt, baart experts zorgen.
Volgens professor Jacob de Boer, één van de betrokken toxicologen, haalt iemand van zeventig kilogram “alleen via zijn dagelijkse brood al de helft van de maximale PFAS-inname per week”. In combinatie met drinkwater bereikt de consument vaak al de volledige limiet.
Moeten we ons brood laten staan?
Volgens PAN is dat absoluut niet de bedoeling. De organisatie benadrukt dat brood en graanproducten nog altijd veilig zijn om te eten. Maar ze vindt wél dat de verantwoordelijkheid bij de beleidsmakers ligt. Consumenten mogen niet gedwongen worden om zelf keuzes te maken over iets dat vanzelfsprekend veilig zou moeten zijn.
Daarom vragen milieuorganisaties een onmiddellijk verbod op PFAS-bevattende pesticiden en duidelijke Europese normen voor TFA in voedsel. Sommige buurlanden nemen al maatregelen, maar volgens experts gaat het beleid in het algemeen “veel te traag”.
Lees ook: Hoeveel brood mag je écht eten zonder dat het ongezond wordt?
Dringende oproep aan de overheid
De boodschap van de onderzoekers is duidelijk: burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun voeding veilig is. Vooral omdat PFAS-stoffen zich opstapelen via meerdere bronnen tegelijk. Wie brood eet, drinkwater gebruikt en af en toe koekjes of pasta eet, krijgt onbewust een hele cocktail binnen.
De experts zijn het nochtans over één zaak eens: het brood hoeft niet van tafel te verdwijnen. Maar de nood aan duidelijk beleid is dringend. “De PFAS-kraan moet dicht”, klinkt het. “En liefst zo snel mogelijk.”