Bestaat de kans dat kappers en horeca opnieuw dicht moeten? Steven Van Gucht antwoordt

door: WVDS
horeca
Afbeelding bron: Shutterstock.com

België heeft af te rekenen met een vierde coronagolf. Het aantal nieuwe besmettingen neemt snel toe. Bestaat de kans dat kappers, cafés en restaurants opnieuw zullen moeten sluiten? Die vraag legden we voor aan professor Steven Van Gucht.

“Als we in Vlaanderen dreigen in het rood te komen qua ziekenhuisopnames, dan moeten we op dat moment bekijken hoe we de situatie kunnen afremmen. Maar het gaan zeker niet meer de drastische maatregelen zijn.”

“Als café-uitbater of kapper moet je je nu geen zorgen maken dat ze je zaak opnieuw gaan sluiten. Dat zijn de maatregelen van voor de vaccinatie", verzekert Steven Van Gucht in gesprek met Redactie24.

“Ik denk eerder aan maatregelen rond het mondmasker of Covid Safe Ticket. Het zullen ook regionale ingrepen zijn. We hebben gekozen voor een lokale aanpak op basis van provincie op regio.” 

“Brussel en Luik hebben zelf beslist om niet mee te doen met de versoepelingen en bijvoorbeeld het mondmasker nog te behouden in scholen wanneer de kinderen zich verplaatsen. Ze hebben ook het gebruik van het Covid Safe Ticket uitgebreid.”

“Elke week wordt de situatie beoordeeld. Stel dat een gemeente in een stroomversnelling dreigt te komen, dan kan de gouverneur beslissen om in bepaalde gemeenten de maskers te laten dragen op bepaalde plaatsen. De cijfers kunnen nog stijgen.” 

Altijd mee? Download de gratis app van Redactie24