België grijpt in en legt coronamaatregel op: "Vanaf 8 januari verplicht"

door: STS
Frank Vandenbroucke - Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor hebben beslist om een coronamaatregel in te voeren.

"Vanaf zondag 8 januari zullen reizigers (vanaf 12 jaar) die naar ons land reizen vanuit China een negatief corona-testcertificaat moeten voorleggen", zegt Nicole de Moor.

In China piekt het aantal coronabesmettingen immers sinds de strenge maatregelen daar gelost werden.

"Waar gevaarlijke corona-varianten de kop opsteken of er een uitbraak voorkomt hebben we altijd mogelijkheden om inreisbeperkingen op te leggen. We hebben dat de afgelopen jaren meermaals met succes gedaan en leggen nu ook een verplicht testcertificaat op voor reizigers vanuit China."

"Op die manier willen we ons land beschermen tegen het hoge aantal besmettingen in China."

"Luchtvaartmaatschappijen moeten erop toezien dat iedereen beschikt over een negatief testcertificaat en indien niet het boarden weigeren. Bij aankomst op het Belgisch grondgebied wordt door de luchthavenuitbater opnieuw gecontroleerd of de reiziger in het bezit is van dit testcertificaat. De test mag niet meer dan 48 uur voor vertrek naar het Belgisch grondgebied zijn uitgevoerd.

"Bij gebrek aan het vereiste testcertificaat of bij valse, misleidende of onvolledige informatie in dit certificaat zullen niet-Belgische reizigers die geen hoofdverblijfplaats hebben in ons land de toegang tot het Belgische grondgebied worden geweigerd."

Het verplichte testcertificaat geldt zeker tot 31 januari. "Een eventuele verlenging wordt op Europees niveau beslist."