'Broertje' van omikron wordt dominant: Steven Van Gucht schat gevolgen in

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

Het broertje van de omikronvariant is aan een opmars bezig in ons land. Professor Steven Van Gucht zegt dat de variant dominant zal worden.

De variant BA.2 is een subvariant van de zeer besmettelijke maar minder ziekmakende omikronvariant. Dit 'broertje' van omikron is momenteel goed voor 14% van de coronabesmettingen in België.

Het lijkt erop dat de subvariant de overhand zal nemen ten opzichte van de oorspronkelijke omikronvariant. Dat gebeurde eerder al in landen als Nederland en Denemarken.

"Dat wijst erop dat BA.2 een voordeel heeft tegenover de oorspronkelijke omikronvariant", verklaarde Steven Van Gucht aan de VRT. "Maar dat voordeel kan echt zeer klein zijn."

Van Gucht denkt niet dat de subvariant het aantal besmettingen zal doen toenemen. "In landen waar BA.2 dominant is stijgt het aantal besmettingen niet. Vooral ons gedrag zal bepalen of de besmettingen al dan niet stijgen."

Goed nieuws is ook dat niets erop wijst dat de subvariant ziekmakender is. "We zien in het buitenland dat BA.2 niet meer of minder ziek maakt. Er is ook geen enkel signaal dat BA.2 ons immuunsysteem beter kan omzeilen of beter bestand is tegen de vaccins."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24