Chinese miljoenenstad onder extreme lockdown

door: SLO

De Chinese miljoenenstad 'Ürümqi' dat de hoofdstad is van de autonome regio 'Xinjiang', is onder extreme lockdown. De hoofdstad staat er om bekend draconische veiligheidsmaatregelen te hanteren.
 

De miljoenenstad bevindt zich momenteel in een soort van oorlogsstaat waar de burgers een extreme lockdown wordt opgelegd. Half augustus waren er meer dan 531 officiële besmettingen in de hoofdstad, maar inmiddels zijn er al acht dagen op rij geen nieuwe coronagevallen meer. Toch worden er nog altijd strenge maatregelen gehandhaafd.

De stad telt zo een 3,5 miljoen inwoners. Ze moeten er al weken verplicht binnenblijven en worden soms met handboeien vastgeketend aan een gebouw zodat ze niet de straat op kunnen. Bewoners schreeuwen vanuit hun raam op hun appartement dat dit een illegale daad is.

De Chinese staatsmedia probeerden gisteren een positiever beeld te schetsen en meldden dat de bewoners van sommige appartementsblokken in Ürümqi inmiddels wél weer hun woning mogen verlaten voor 'buitenactiviteiten'. Lokale ambtenaren gaven ook hun telefoonnummer om te kunnen luisteren naar de burgers en hun problemen te helpen oplossen.