Code rood voor heel Spanje: Hoe ervaart een Belg in Spanje de coronasituatie?

door: WVDS

Belgen mogen geen niet-essentiële verplaatsingen maken naar Spanje. Het hele land, uitgezonderd Tenerife, heeft de kleurcode rood gekregen wegens het grote aantal coronabesmettingen. Wij contacteerden Patricia Vets, een Belgische die in de regio Murcia woont, en vroegen hoe zij de toestand in Spanje ervaart.

“In België zeggen ze dat Spanje helemaal rood kleurt, maar dat is niet juist. De provincie Almeria en grote steden zoals Valencia, Gerona, Madrid zijn rood. Maar de regio Murcia blijft oranje en de geldende maatregelen worden er niet verstrengd.” 

“We leven in Europa, maar de kleurcodes worden allemaal anders toegekend en geïnterpreteerd. Zo geeft men vanuit Frankrijk sommige gebieden in Spanje groen en oranje. Vanuit België mag er niet gevlogen worden op Spanje, maar vanuit Engeland komen hier zonder probleem nog gewoon mensen toe. En België geeft gans Spanje rood. Daaraan merk je dat er een grote willekeur is.”

Toch gelden ook in Spanje heel wat regels regels om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. “De opstart van de scholen is hier met een week uitgesteld. De kinderparken blijven gesloten. Bars zonder een keuken moeten ook dicht blijven. Sinds een week mogen plaatsen in auto’s maar voor 50% worden ingenomen. Iedereen houdt afstand.”

Strenge controles

“Nu mogen we nog overal naartoe, maar als de scholen starten en de situatie zou verslechteren, dan gaat men hier wel ingrijpen en een strengere fase in werking zetten voor bepaalde gemeenten. Verstrenging van de maatregelen betekent hier dat je alleen nog naar de dokter, apotheek en winkel mag.”

Alle maatregelen worden in Spanje ook heel streng gecontroleerd. “Wij wonen in een resort waar de security noteert hoeveel keer iemand binnen en buiten rijdt. De security waarschuwde ons: ‘Let op dat je niet te veel verplaatsingen maakt, want als de guardia civil komt, kan je een boete krijgen.’ We konden vanaf maart tot eind juni enkel in ons gebouw en binnen ons resort bewegen. Dat was wel heel zwaar.”

Mondmasker

“Wat ons opvalt aan de informatie die we opvangen vanuit België, is dat de maatregelen voortdurend wijzigen. Zo wordt er bij jullie gezegd ‘Je hoeft in die situatie geen mondmasker te dragen’. In Spanje heeft men dat nog nooit gezegd. Vanaf 13 maart moet je altijd een masker dragen en dat is tot nu toe nog altijd zo.”