Corona of niet, Kerstmis zal gevierd worden: "Genieten van de beloofde vrijheid"

door: STS
Kerstmis - feestje - wijn
Afbeelding bron: Unsplash

De eindejaarsfeesten staan voor de deur, maar de omikronvariant van het coronavirus wint in sneltempo aan terrein.

Een vastgelegd aantal mensen dat we mogen ontvangen, zoals vorig jaar, komt er dit jaar niet. Maar de experten raden wel aan om onze contacten te beperken.

Wij vroegen op onze Facebookpagina: "Ben jij van plan om de feestdagen in beperkte kring te vieren, zoals aangeraden wordt? Of op een normale manier, zoals in 2019?"

"Normaal. Dit jaar met al mijn kinderen en kleinkinderen, zonder te selecteren zoals vorig jaar. Maar wel met de nodige voorzichtigheid", laat Luc weten.

"Ik vier het nu met familie. Vorig jaar alleen thuis gezeten, nu kunnen ze de pot op", laat Brigitte verstaan.

"Met kinderen en kleinkinderen. Na een koude terraskerst vorig jaar, drie vaccinaties en alle regeltjes gevolgd te hebben, genieten we van de beloofde vrijheid", stelt Annie.

"Met heel de familie. Lekker warm binnen met de verwarming aan, geen ramen open en geen dampkap op", schrijft Cindy.

"Mijn zus en ik hebben al enkele weken geleden beslist om niet samen te komen met de familie. Jammer, maar we maken daar geen probleem van. Ik ga met de kerstdagen als vrijwilligster helpen in een woonzorgcentrum", zegt Linda.

"We zijn allemaal gevaccineerd en de ouderen kregen een boosterprik. Was er niet beloofd dat dat onze vrijheid zou terugbrengen? Belofte maakt schuld", vindt Marina.

"Zo groot is onze groep niet. En vorig jaar, dat was eenmalig en nooit meer, die eenzame feestdagen. Dat heeft de dood van mijn grootmoeder betekent. Zij begreep niet waarom niemand kwam en zij is daardoor haar levenszin kwijtgeraakt. Dus wat ze ook beslissen, ze kunnen de pot op", schrijft Christophe.

"Met de familie, zoals altijd. Vorig jaar hebben ze me thuis kunnen houden, maar dat nooit meer", laat Sandra weten.

"In diverse delen, maar iedereen zal uiteindelijk elkaar gezien hebben. Nu in drie weekends, anders op één namiddag", laat David weten.

"Of het nu 2019, 2020 of 2021 is, ik heb altijd gevierd zoals ik het wou en met wie ik het wou. En daar komt geen verandering in", schrijft Marie-Josée.

"Beperkt, maar iets groter dan in 2020, toen ik als alleenstaande buiten mijn knuffelcontact maar één persoon mocht zien," zegt Kristel.

"Gewoon normaal, met twaalf personen. Dat er eens één pipo aan mijn deur komt zeggen dat het niet mag", schrijft Guy.

"Wij moesten ons kerstfeest met mijn moeder, stiefvader, zus en haar zoontje afzeggen, want we zitten in quarantaine", schrijft Karolien.

"Ik woon gelukkig met mijn twee zonen, schoondochter en kleinzoon, dus wij kunnen gezamenlijk kerst vieren. Mijn andere kleinzoon en kleindochter met hun partners komen net als vorig jaar niet. We houden ons aan de regels, testen ons regelmatig, houden afstand en bij binnenkomst is het meteen handen wassen. Als iedereen dit zou doen, waren er niet zoveel besmettingen", stelt Nellie.