Coronaregels worden opnieuw strenger: Dit zijn de nieuwe maatregelen

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité heeft dinsdag samengezeten en heeft beslist om de coronamaatregelen opnieuw te verstrengen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde de strengere maatregelen aan die ingaan vanaf vrijdag en die een maand zullen gelden.

"Er zijn eenvoudige regels die blijven gelden. Houd anderhalve meter afstand van andere mensen. Het virus gaat over als mensen dicht bij elkaar bezig zijn", aldus minister Vandenbroucke. 

Het mondmasker blijft verplicht op het openbaar vervoer, in winkels. "Draag ook een mondmasker in winkelstraten, op pleinen waar het druk is. Burgemeester kunnen indien nodig de mondmaskerplicht ook strenger maken."

"Er zijn mensen die je graag vastpakt, we spreken van nauwe contacten. Die moeten we nu streng beperken." 

  • Nauwe contacten: Eén, twee of maximum 3 mensen met wie je nauw contact hebt per maand en we tellen dit per individu.
  • Privé-bijeenkomsten: Je mag maximaal 4 mensen bij je thuis uitnodigen. 
  • Cafés: "Op een aantal plaatsen zijn cafés echte hotspots van besmettingen. Aan één tafel mogen maximaal 4 mensen zitten en als je opstaat om naar toilet te gaan, draag je je mondmasker. Cafés moeten om 23 uur sluiten, dat is spijtig maar zeer noodzakelijk. Wat restaurants betreft verandert er niets."
  • Niet georganiseerde zaken: maximaal 4 mensen. "Ik heb het niet over de wielerclub of een begeleide wandeling", aldus de minister.